#7 / Att säga JA!

Delar en "lucka" på temat motivation, meningsskapande jag skrev till #skolvårens julkalender 2015.....

 

JA! 

Funderar hit och dit inför denna lucka. Försöker ringa in vad som lockar fram motivation och upptäckarlust hos eleverna? Vad som driver dem fram mot att våga prova och utveckla sina tankar och idéer….

JA!

Det är att säga ja och att vara öppen och nyfiken inför varje elev. Att våga testa även det som kan verka ”omöjligt” och lita på att hur det än blir så sker ett lärande. Jag arbetar med kreativitet i skapande ämnen åk 2-9. På schemat står det slöjd. Detta lilla ord innehåller mycket kreativitet och alla som kommer till skaparverkstan sprudlar av energi och tro på sin förmåga. Allt är möjligt! Engagemang! Idéerna flödar och många har redan planen klar till världens bästa projekt. Det kan vara problem som behöver en lösning eller något som bara måste göras till vän, familj eller någon annan.  Ibland dyker frågan upp,

Är detta slöjd?Får jag göra detta på slöjdlektionen?

Ja, såklart. Vilken ingång. Här gäller det att tillsammans med eleven väva in det som kan och behöver utvecklas genom projektet och lotsa eleven vidare mot målet. Till hjälp finns också ett gäng på runt 12 medarbetare, alla experter på något speciellt. Klassen, gruppen. Vilken guldgruva till kunskap och vilket tillfälle att lära tillsammans.

Att utgå från engagemang är att säga JA! Inte ”ja, men….”, ”ja, när du….” ”ja, fast….”, utan ja och sedan nyfiket ta reda på mer. Ofta leder det till att många fler förmågor tränas än de som finns inom ett ämne och vilken vinst det är för alla. Idag ryms alla material inom slöjdande, material som vi har behov av att bearbeta, omskapa eller nyskapa. Tänk, alla nya material som finns att använda. En hel del i elevernas vardag och dem är det viktigt att vi aktivt flätar in i skolan.

Nya material behöver nya infallsvinklar och metoder. Det blir svårt att arbeta som man alltid gjort när utrustning, verktyg och världsbild förändras i snabb takt. Vi är närmre varandra än någonsin, även om tekniken till synes skärmar av oss från varandra. Digital teknik och verktyg i allas ficka gör att vi lär oss annorlunda och måste lära oss nya sätt att vara bra för varandra på. Att hantera sociala media på ett sätt som är till nytta och glädje för alla blir allt viktigare kunskap. Uppfinningsrikedomen är stor idag när det gäller sätt att involvera eleverna på olika vis. Appar för snart sagt allt, programmering, flippat mm. Med allt detta till förfogande i lärandet är just ”att säga ja” något av det viktigaste att hela tiden ha för ögonen. Att aktivt se möjligheter som kan komma varenda en till glädje och nytta. Att tänka att det vi inte kan ännu, kan vi närma oss och lära oss tillsammans!

Ett projekt som startade i nyfikenhet och en vilja att öka möjligheterna för eleverna att nå delar av målen i slöjd, är att jobba med bloggen som medel, metod och mål. Bloggen skapades via Webbstjärnan, en tävling och plattform som drivs av IIS.se och som vill bidra till att skapa medvetna ansvarstagande webbanvändare.

På bloggen slugt.se är eleverna medarbetare. På riktigt. Det är en yta där allt är möjligt och där de kan kommunicera om sitt skapande, tänkande och lärande. De väljer vad de ska blogga om, hur de ska blogga, när de ska blogga, vilka media de vill använda sig av för att nå ut med det de vill berätta mm. De har också fått välja om de vill blogga alls.  De ansvarar för att de blogginlägg de gör följer regler för upphovsrätt, att källor hanteras på ett bra sätt och att inläggen håller en ton som uppfattas positiv av de mottagare de tänker sig.

Att säga ja handlar om att respektera alla de önskningar och drömmar som finns inom var och en.

– Susanne Tobiasson, eldsjäl: #entreprenörielltlärande, #estetiskalärprocesser, #Makerskola. @STobiasson

 

Källa: Lucka 16 av 24 – Dela som du lär /Bloggat på #Skolvårens julkalender 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s