009 – Lyssna, lära och låta andra lysa.

Det här med entreprenöriellt förhållningssätt…… Det är inte lika flitigt använt längre. Lika väl ska det löpa som en röd tråd genom hela skolans verksamhet.

Jag jobbar en del av min tid på en liten (icke vinstdrivande) friskola och den är i sig själv en entreprenöriell verksamhet. Utan initiativtagare med en hel hög entreprenöriella förmågor hade just denna skola inte funnits. Skolan är lite över tio år gammal och har gått igenom flera faser på sin väg mot det den är idag.

Gemensamt för alla faser har hela tiden engagemang, lösningsfokus, mod, samarbete och en övertygelse att ingenting är omöjligt, vi klarar allt tillsammans, varit. Det här har gett skolan en styrka och en tro på sig själv. De flesta har upplevt sig själv som en del av ett sammanhang och det är detta som är kärnan i att lyckas driva en verksamhet framåt.

Efter att ha sett flera olika ledarskapsstilar passera är det ett förhållningssätt som sticker ut och som jag ser behövs för att skapa just en entreprenöriell, lärande organisation. Att ha mod att lyssna, lära och låta andra lysa. Att ha tillit till att medarbetare gör sitt yttersta och visar tillit i sin tur. Att ha passion för sin vision och välja att se möjligheter istället för hinder. Lyckas man som ledare förankra detta i en organisation läcker det ut till varenda en. Stor som liten, gammal som ung, och det skapar ett entreprenöriellt, lärande klimat. Alla vågar!

I praktiken är det ”flow”. Helt makalöst.

Varför så svårt att skapa och förankra?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s